A tavalyi évhez hasonlóan az [eureka] Consulting & Games csapata útjára indította képzés-fejlesztési kérdőívét, hogy nagyobb rálátással rendelkezzünk arra, milyen kihívásokkal néznek szembe a vállalatok ezen a területen. Vajon mennyire kiemelt prioritás idén a kollégák fejlesztése? Mekkora keret áll a rendelkezésre átlagosan és hogyan mérik, ha mérik a cégek az elért eredményeket?

A tavalyi évben 115 piaci szereplő részvételével készült el az ország első Képzés-Fejlesztési Körképe. A 2020-as évek eleje a változások kora. Átalakuláson megy át a munkavégzés világának majd minden szegmense: a kapcsolattartáson és kommunikáción át, a munkaidőn keresztül a szervezeti struktúrákig és a munkavállalói igényekig szinte minden. Ezen változások lenyomata a Képzés-fejlesztési Körkép. Célja, hogy mélyebb rálátást adva a témára, utat nyisson, így a közös információcsere lehetőségével élve a cégek tanuljanak, fejlődjenek.

Mik voltak a tavalyi mutatók?

Az év első 45 napjában a megkérdezettek több mint kétharmada nem rendelkezett még kész képzési tervvel 2022-re. Többek között ez is vezetett oda, hogy a piacra eddig jellemző képzési dualizmust lassan felváltja az agilis tervezés

A tavalyi év kiemelt prioritásának számított a csapatok fejlesztése a hibrid működés optimalizálása, ami a válaszadók 21%-a számára volt égető kérdés.

A Képzés-fejlesztési körkép 2022-ből kiderült, hogy a vállalkozások csak elenyésző hányada méri megfelelő módszertannal és alapossággal a képzés-fejlesztés hatékonyságát.

Mit hozhat az idei év?

A Képzés – fejlesztési Körkép egyik nagy változása, hogy idén már egy összehasonlító elemzéssel találkozhatunk. A tavalyi eredmények és az idei válaszok segítségével kirajzolódhatnak mintázatok és olyan szokások, hagyományok, amiket lehet, hogy sejtettünk, de sosem tudtunk alátámasztani. De ugyanez az összevetés elhozhat nekünk pár óriási HEUREKA felfedezést is a piaci változások tekintetében.

Szopkó Beatrix, az [eureka] Consulting üzletágának vezetője az anyagiak terén számít látható változásra.

“Úgy gondolom a tavalyi évhez képest a legmarkánsabb változást a rendelkezésre álló pénzügyi források terén látjuk majd. Ezen a ponton nehéz megjósolni, hogy az előző évhez képest többet vagy kevesebbet fognak-e költeni a vállalkozások. Ez nagyban függ attól, sikerül-e pályázati támogatás vagy más erőforrás segítségével megtámogatni a terveiket.”

Dr. Kalmár Péter, az [eureka] Consulting & Games alapítója szerint is jelentős változás mutatkozik majd pénzügyi kérdésekben.

“Úgy gondolom, hogy idén kisebb arányban akarnak partnerrel dolgozni költségcsökkentés miatt, ahogy Bea is mondta.  Továbbá úgy vélem, az évnek ebben az időszakában még kevésbé lesznek kőbevésett, 2023-as tervek. Jóval többen fordulnak az ad-hoc tervezés felé tekintettel arra, hogy nehezen látják, milyen hatással lesz rájuk a gazdasági környezet. Éppen ezért a témakörökben is a stresszkezelés, reziliencia felé mozdulnak majd el. “

Válaszaiddal te is segítenéd a kutatás sikerét? 2023. február 5-ig az alábbi linken kitöltheted a kérdőívet:bit.ly/kfk2023

Az [eureka] Consulting & Games. 2014 óta foglalkozik B2B szervezetfejlesztéssel és munkahelyi közösségépítéssel. Ügyfelei jellemzően magyarországi illetőségű profitorientált vállalkozások, szervezetek.

Az [eureka] Consulting & Games csapatának célja, hogy a munkájuk iránt elkötelezett, eredményes és összetartó csapatokat építsen, amelyek motivációja a bizalmon alapuló szervezeti kultúrából táplálkozik. Termékeikkel és szolgáltatásaikkal közvetlen, őszinte és játékos módszereken keresztül segítenek kiválóságra és innovációra ösztönözni a munkahelyi közösségeket.

Honlap: www.eureka.hu

az [eureka] Consulting & Games alapítója