Egyenlítő a Médiában

Magyarországon a legvastagabb az üvegplafon a régióban (HRPortal)

Régiós szinten Magyarországon kapnak munkát legkisebb arányban nők a cégek felsővezetésében, igazgatótanácsaiban, a politikában, az oktatás és a média felsővezetésében – hívja fel a figyelmet a jelenségre az Egyenlítő Alapítvány a Nemzetközi Nőnap alkalmából.

Hazánkban a legvastagabb az üvegplafon a régió más országaihoz képest (HRPWR)

A közép-európai régióban Magyarországon a legvastagabb az üvegplafon, azaz régiós szinten Magyarországon kapnak munkát legkisebb arányban nők a cégek felsővezetésében, igazgatótanácsaiban, a politikában, az oktatás és a média felsővezetésében. – hívja fel a figyelmet a jelenségre az Egyenlítő Alapítvány a Nemzetközi Nőnap alkalmából. Az Alapítvány a gazdasági veszteségek bemutatása mellett a családok oldaláról is érdekes kérdéseket vet fel, egyúttal beszélgetésre ösztönöz mindenkit a témáról.

Magyarország több szempontból is rosszul áll a női egyenjogúság terén (ATV)

Magyarországon a női felsővezetők aránya 10%, miközben a V4 országaiban 25% felett van. Az ugyanabban a pozícióban dolgozó nők 16-18 %-al keresnek kevesebbet mint a férfiak – többek között ez derült ki egy nőnapi konferencián. A nők a közéletben is messze alulreprezentáltak, európai összevetésben a magyar parlamentben a legalacsonyabb az arányuk. A Híradónknak nyilatkozó szakember szerint Magyarország a női egyenjogúság terén sem a legjobb irányba halad. Az ATV Híradó riportja.

Még mindig kevés a női felsővezető, pedig hölgyek nélkül nincs siker (Blikk)

Nemek közötti egyenlőség? Szép szavak, de a gyakorlat nagyon is mást mutat.

„Átlagosan négyszer annyiszor szakítanak félbe egy nőt egy szakmai megbeszélésen, mint egy férfit” (sassy.hu)

Hogyan jelennek meg a nők a filmekben? Mekkora esélyük van, hogy szóhoz jussanak egy multi értekezletén? Mi az, amire kapásból azt mondják, nem nekik való? Ezekről is szó esett a Törjük át az üvegplafont! konferencián.

Nőnapi konferenciára készül az Egyenlítő Alapítvány (Jazzy)

A Happy Hours vendége:Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője, társalapítója.

A konferenciát Zoom esemény keretében közvetítik is.

Interjú az Intermezzo műsorban (Klasszik Rádió)

Nőnapi konferencia – Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapítója és vezetője, a Google Magyarország volt igazgatója

Interjú a Reggeli gyors műsorában (Klubrádió)

Extrém kevés a női felsővezető Magyarországon, és ennek a GDP látja a kárát (Portfolio)

A közép-európai régióban Magyarországon van a legkevesebb felsővezető a cégek menedzsmentjében, de az oktatás, a közigazgatás és a politika területén is utolsó helyen kullog az ország. A kisebb mértékben, de egész Európára jellemző jelenség nem csak az esélyegyenlőség szempontjából jelent problémát, hanem gazdasági hátrányokkal is jár, egyes felmérések szerint a több női felsővezetőt foglalkoztató cégek akár 25 százalékkal is nyereségesebbek is lehetnek. Az Európai Parlament felismerte a problémát, és új irányelvének megfelelően 2026-tól nagyobb szerepet kell szánni a női felsővezetőknek a vállalatok irányításában.

Vastagabb az üvegplafon Magyarországon, mint a szomszédos országokban (Piac & Profit)

A közép-európai régióban Magyarországon a legvastagabb az üvegplafon, azaz régiós szinten Magyarországon kapnak munkát legkisebb arányban nők a cégek felsővezetésében, igazgatótanácsaiban, a politikában, az oktatás és a média felsővezetésében. – hívja fel a figyelmet a jelenségre az Egyenlítő Alapítvány.

Az ország és a cégek büdzséje látja kárát annak, hogy Magyarországon kevés a női vezető (24.hu)

A közép-európai régióban Magyarországon a legvastagabb az üvegplafon, azaz régiós szinten Magyarországon kapnak munkát legkisebb arányban nők a cégek felsővezetésében, igazgatótanácsaiban, a politikában, az oktatás és a média felsővezetésében – hívja fel a figyelmet a jelenségre az Egyenlítő Alapítvány a Nemzetközi Nőnap alkalmából. Az Alapítvány a gazdasági veszteségek bemutatása mellett a családok oldaláról is érdekes kérdéseket vet fel.

Élére állt a Tesco a magyar menopauza-forradalomnak (telex)

Menopauza-barát munkahely lett a Tesco, írja a vállalat közleménye, az erről szóló elismerést az Egyenlítő Alapítvány nőnapi konferenciáján vették át Iványi Orsolya menopauza aktivistától.

Az egész életem arról szólt, hogy bebizonyítsam: cigányként is érek annyit, mint egy fehér ember (telex)

„Én úgy nőttem fel, hogy sosem szeretett senki, gyerekkoromtól kezdve azt terveztem, hogy sportoló leszek, és akkor majd elfogadnak és megszeretnek az emberek”- mondja Zsiga Melinda kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-boxoló, aki sokáig inkább jemeninek hazudta magát, hogy ne kelljen a cigányokkal kapcsolatos előítéletekkel harcolnia. A Telex és az Egyenlítő Alapítvány közös sorozatában arról írt véleménycikket, milyen esélyei vannak az álláspiacon egy állami gondozott, roma nőnek.

Rémálmomban sem gondoltam volna, hogy ugyanazokat a köröket futjuk nőjogi ügyekben, mint tíz éve (telex)

Nincsenek „női” témák, hiszen a lánygyerekek és nők mellett a fiúgyerekek és a férfiak ugyanúgy áldozatai a nemi egyenlőtlenségnek – mondja Bombera Krisztina televíziós újságíró, műsorvezető, jogász. A Telex és az Egyenlítő Alapítvány közös sorozatában írt véleménycikkében bebizonyítja, hogy ha vegyesebb lehetne a döntéshozói kör a politikai és az üzleti szférában, a társadalom férfi tagjainak is javulna az életminősége.

Hogyan nem lett Nobel-díjas kutatónőnk közel száz éve? És mi köze ennek a nők önbizalmához? (telex)

Egy több évezredes status quo foglyai vagyunk, amely rém lassan változik. Pedig a nők megbecsülésével nők és férfiak egyaránt – de főleg a gyerekeink – csak nyerhetünk. Például Nobelt is – mondja Rácz Zsuzsa író, sokaknak Terézanyu, aki húsz éve szervez női támogató közösségeket. A Telex és az Egyenlítő Alapítvány közös sorozatában arra keresi a választ, mi lehet az oka annak, hogy bár hazánkban a férfiaknál több nő szerez felsőfokú végzettséget, a nőknek mégis kevesebb lehetőségük van a magas pozíciók betöltésére. Csak pár példa: Magyarországon az EU-ban a legalacsonyabb, 13 százalék a női képviselők aránya a parlamentben, az MTA tagjai között pedig még ennél is kisebb az arányuk.

A nőt kizárták a döntésből, mert nem állt ott a piszoárnál (telex)

Ha egy önéletrajzon a női nevet kicserélték férfinévre, 60 százalékkal nagyobb eséllyel hívták be a jelentkezőt az interjúra. A kísérlet Heal Edina, a Google Magyarország korábbi igazgatója szerint a gyakorlatban is megvalósítható lenne: a név (és kor) nélküli CV-kkel máris sokat tehetnénk a nemi diszkrimináció felszámolásáért. A Telex és az Egyenlítő Alapítvány közös sorozatának zárórészeként a szervezet alapító-vezetőjével a pozitív céges gyakorlatokon kívül arról beszélgettünk, mit nyernének a vállalatok a diverz vezetői csapatokkal, illetve ő hogyan alkalmazkodott ahhoz, ha nem hagyták beszélni a férfi kollégák.

Átlagosan két havi fizetéssel kevesebbet visznek haza a női munkavállalók éves szinten, mint a férfiak (HRPOWER)

Magyarországon a nők átlagosan óránként 17,2%-kal kevesebbet keresnek a férfiaknál, amely több mint két havi bérkülönbséget eredményez éves szinten. Így a Magyar Egyenlő Bérezés Napja (Equal Pay Day), amely a férfiak és nők fizetése közötti szakadékra hívja fel a figyelmet Magyarországon, 2022-ben október végére esik.

Évente legalább két hónapot ingyen dolgoznak a magyar nők (Nőklapja)

Magyarországon a nők átlagosan óránként 17,2%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Ez éves szinten több mint kéthavi bérkülönbséget eredményez, és gyakorlatilag azt jelenti, hogy az év utolsó két hónapjában ingyen dolgozunk.

Két hónapnyi munkával keresnek kevesebbet Magyarországon a nők egy évben, mint a férfiak (Márkamonitor)

Két hónapot ingyen dolgoznak a nők Magyarországon (Index)

Magyarországon óránként több mint 17 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a nők, mint a férfiak. Lényegében évente két hónapot ingyen dolgoznak. Az Egyenlítő Alapítvány a bértranszparencia szabályozására vonatkozó törvény létrehozásában látja a megoldást.

Brutális adat: Ennyi hónapot dolgoznak ingyen a magyar nők 2022-ben, durva a bérkülönbség a férfiak és a nők között Magyarországon (femcafe.hu)

Durva adatok érkeztek arról, hogy mekkora is valójában az a bérkülönbség a férfiak és a nők között Magyarországon, amiről sokan nem akarnak tudomást venni.

A nők október végétől ingyen dolgoznak (Napi.hu)

A nők átlagosan óránként több mint 17 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak Magyarországon, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy évente két hónapot ingyen dolgoznak. Az Egyenlítő Alapítvány szerint Magyarországon olyan törvényre van szükség, ami a bértranszparenciát szabályozza.

Pár nap és ingyen dolgoznak a nők Magyarországon (Piac és Profit)

Magyarországon a nők átlagosan óránként 17,2 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál, amely több mint két havi bérkülönbséget eredményez éves szinten. Így a Magyar Egyenlő Bérezés Napja (Equal Pay Day), amely a férfiak és nők fizetése közötti szakadékra hívja fel a figyelmet Magyarországon, 2022-ben október végére esik.

Magyarországon a nők 17 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál óránként (HRportál)

Már a fizetési megállapodásokban jelen van a nemek közötti eltérés, amelyet csak részben okoz a munkáltatók diszkriminációja, másik részben pedig az, hogy a női jelöltek kevesebbet kérnek az állásinterjúkon, és ritkábban kérnek fizetésemelést, mint férfi kollegáik.

Október végétől az év végéig ingyen dolgoznak a nők Magyarországon (Üzletem.hu)

Magyarországon a nők óránként átlagosan 17,2 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál, amely több mint két havi bérkülönbséget eredményez éves szinten. A Magyar Egyenlő Bérezés Napja (Equal Pay Day), amely a férfiak és nők fizetése közötti szakadékra hívja fel a figyelmet Magyarországon, 2022-ben október végére esik.

Október végétől Magyarországon ingyen dolgoznak a nők (24.hu)

A férfiak és nők fizetése közötti szakadék világszerte probléma, a társadalmi fejlettségtől, a probléma felismerésétől és kezelésétől függően különböző arányban. Mi is ez a szakadék? A nemek közötti bérkülönbség azt mutatja meg, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők bruttó átlagkeresete hány százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

Elvesztette alapkamat jellegét – mégis, mit tett az MNB az irányadó rátával? (Portfolio Checklist)

A Portfolio Checklist október 17-i adásának végén (34:26-tól) szó volt még az Egyenlítsük a béreket! címmel, október 20-án, az Egyenlítő Alapítvány által megrendezett konferenciáról. A téma aktualitása, hogy Magyarországon a nők átlagosan óránként 17,2%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál – ez több mint kéthavi bérkülönbséget jelent éves szinten –, így a Magyar Egyenlő Bérezés Napja október végére esik.

A nők, férfi kollégáikhoz képest, évente két hónapot ingyen dolgoznak – igazságos ez? (Oxigen Media)

A nemek közötti bérkülönbség témakörét járja körbe az Egyenlítő Alapítvány „Egyenlítsük a béreket!” címet viselő konferenciája október 20-án.

Miért érnek kevesebbet a nők?! Megdöbbentő: még mindig mintegy 16 százalékkal többet keresnek a férfiak (Blikk)

Egyenlőség? Ugyan már! Még 2022-ben is döbbenetes szakadék tátong a nők és a férfiak havi bérezése között. Magyarországon a gyengébbik nem tagjai óránként átlagosan annyival kevesebbet keresnek, hogy a különbség összesen kéthavi fizetésnek felel meg. Kicsit sarkítva, kijelenthető: október végétől, november elejétől ingyen dolgoznak a hölgyek…

Egyenlítsük a béreket! címmel lesz konferencia csütörtök délelőtt a Közép-európai Egyetem (CEU) előadótermében. (Jazzy)

Az Egyenlítő Alapítványnál azért dolgoznak, hogy a nők ugyanolyan arányban legyenek képviselve a döntéshozatalban, mint a társadalomban. Számos kutatás igazolja, hogy az ő bevonásukkal meghozott döntések sokkal megalapozottabbak!

Bérkülönbség: két hónapot ingyen dolgoznak a nők Magyarországon (NLC)

A férfiak és nők fizetése közötti szakadék világszerte probléma, országonként eltérő mértékben, de a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Magyarországon a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők átlagosan óránként 17,2 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál, amely több mint két havi bérkülönbséget eredményez éves szinten – írja a 24.hu.

Még mindig hatalmas a bérkülönbség férfiak és nők között – te is tehetsz ellene! (Nőiváltó)

Magyarországon a nők átlagosan 17,2%-kal kevesebbet keresnek a férfiaknál, amely több, mint két havi bérkülönbséget eredményez éves szinten. Eleged van ebből a megkülönböztetésből, de nem tudod, mi a megoldás? Szeretnél céges szinten változtatni? Jól jönne pár tanács hozzáértő szakemberektől? Gyere el az Egyenlítő Alapítvány Egyenlítsük ki a béreket! konferenciájára.

Ha fiatal, akkor szülni fog

Ha fiatal, akkor szülni fog, ha szült, akkor kisgyerekes, utána meg már nem elég fiatal (G7)

A tehetséges nők nagy arányban elvesznek a vállalati vezetővé válás útján, most először mérték fel a régióban, hogy milyen okok állhatnak e mögött.

Még mindig kevés a női felső vezető (Világgazdaság)

Magyarországon a közép- és felső vezetői pozíciókat 37 százalékban töltik be nők, a tőzsdei cégek igazgatóságában viszont csak 10 százalékban vannak jelen.

Miért döntenek ritkábban a nők mellett

Miért döntenek ritkábban a nők mellett a felsővezetői kiválasztási folyamat során? (Profitline)

Május 21. a sokszínű kultúrák nemzetközi napja, melynek alkalmából kerül publikálásra az Egyenlítő Alapítvány felsővezetői kiválasztási folyamatokat vizsgáló kutatása. A 2020 év végén és 2021 tavaszán végzett kutatás a V4-ek országaiban és Horvátországban zajlott, fejvadász cégek és vállalati döntéshozók bevonásával, 45 mélyinterjú elkészítésével. Részletesen vizsgáltuk a cégkultúra hatásmechanizmusait, az életkor, a társadalmi elvárások, az előítéletek és számtalan más érzékeny területét a témának.

Hogyan lehetne több női felsővezető

Hogyan lehetne több női felsővezető a magyar cégvilágban? (Piac&Profit)

Május 21. a sokszínű kultúrák nemzetközi napja. Ennek apropóján publikálta az Egyenlítő Alapítvány felsővezetői kiválasztási folyamatokat vizsgáló kutatását, amelyben részletesen megvizsgálták a cégkultúra hatásmechanizmusait, az életkor, a társadalmi elvárások, az előítéletek és számtalan más érzékeny területét a témának.

Egyenlítő a Médiában

Női tárca: bérigény, fizetésemelés és gender pay gap – pénzügyi podcast 1. rész

Hogyan kérjünk fizetésemelést, honnan tudjuk mennyit ér a munkánk, mit kezdjünk a megtakarításainkkal, és hogyan osszuk meg az anyagiakat egy párkapcsolaton belül – nőként. Mert bár a nők jó része aktív kereső, még mindig sokszor úgy beszélünk a pénzügyekről, mintha kizárólag a férfiak dolga lenne. A Női tárca – a Maire Claire pénzügyi podcastjében szakértőkkel járunk körül néhány, a hétköznapi életben is fontos pénzügyi témát a nőket terhelő pink tax problémájától a Wall Streeten dolgozó nők karrierképén át a bérigény sokakat foglalkoztató kérdéséig. Az első részben Liptay Gabriellával, a KPMG Magyarország marketing- és kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.

Most 860 forintot ér a nők ezrese. Lesz ez máshogy?

Magyarországon a nők átlagosan 14 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, de a nyugdíjkorhatár felé haladva ez az eltérés csak nő, és nem ritka, hogy a nyugdíj előtt egy férfi a dupláját keresi annak, mint egy nő. A megoldás nem lenne túl bonyolult: elég lenne egy törvény, hogy a nők ne kaphassanak kevesebbet, mint a férfiak. De gyakran még a cégek sincsenek tudatában a különbségnek, ugyanis a nők hajlamosak arra, hogy egy állásinterjún alacsonyabb fizetést kérjenek .

Heal Edina: A nőket a karrierlépcső minden egyes pontján diszkrimináció éri

Az Index a számok hátteréről készített interjút Heal Edinával, aki mint a legbefolyásosabb, egyben legtapasztaltabb magyar üzletasszonyok egyike, többek között nyolc éven át vezette a Google Magyarországot. Mindezek mellett Heal Edina szívén viseli a nemek közti egyenlőség ügyét, ezért is alapította a ma már több mint 300 tagot számláló, a nők szakmai előmenetelét segítő Egyenlítő Alapítványt 2013-ban.

Vallottak a magyar cégvezetők

Vallottak a magyar cégvezetők: meglepően fontos a sport az üzleti sikerekben

Magyarországon tízből kilenc női vezető gondolja azt, hogy a sport hozzájárul ahhoz, hogy valaki sikeres legyen vezetőként – ez derül ki a Testnevelési Egyetem, az Egyenlítő Alapítvány és az EY felméréséből, amely rávilágít, a sportnak egy új állásra való jelentkezéskor is meghatározó a szerepe.