Tudat alatti előítéletek

Mindenkinek vannak előítéletei, van amiről tudunk is, de a nagy része előttünk is rejtve marad, csak tetteink, reakcióink árulkodnak róluk, melyeket sokszor nem is fogunk fel. A készen kapott vagy tapasztalat útján szerzett sztereotípiáknak fontos szerepe van a mindennapokban. Életet menthet ez a gyors, sémákon alapuló gondolkodás.

Vannak azonban döntési helyzetek amikor már inkább az elemzőbb, megfontoltabb döntési mechanizmusra lenne szükségünk, nem a gyors zsigerből jött reakcióinkra hagyatkozni.

Az, ha a szimpatikus, magunkhoz hasonló jelöltet vesszük fel kollégának, mert nagyon sok közös van bennünk és jól elbeszélgettünk, nem garantálja, hogy a legjobb jelöltet válasszuk ki, a munkára a cég érdekeinek szempontjából. Ha azt nevezzük ki következő vezetőnek, aki kinézetre és stílusban a legjobban hasonlít az előző kedvelt vezetőhöz, egészen biztos, hogy nem túl alaposan gondoltuk meg, mi is a feladat, és ki oldaná azt meg legjobban.

Ezeket, a különböző tudatalatti előítéletek által befolyásolt szituációkat kell tudatosítanunk ahhoz, hogy rejtett előítéleteink ne ellenünk dolgozzanak, hanem velünk, így biztosítva, hogy a választott szerepeinkben teljesedhessünk ki és hagyjunk másokat is kiteljesedni; és ne csupán a társadalmi és gazdasági konvenciók által nekünk szabott szerepek, karrierek és döntések lehessenek az alternatívák számunkra.

Kutatások
Kutatások
Videók
Videók
Rólunk
Mit tehetsz
Jó példák
Jó példák